
OTOMOTİV
Otomotiv sanayi sahip olduğu yapı nedeni ile birçok sektörle bağlantısı olan bir sektördür. Bu sektörler üzerinde oldukça fazla etkisi olması; otomotiv sektörünün, bulunmuş olduğu ülkenin ekonomisi üzerinde büyük bir etkiye sahip olmasına neden olmaktadır.
Otomotiv sanayi demir-çelik, hafif metaller, petro-kimya, lastik, plastik gibi temel sanayi dallarının başlıca ürün alıcısıdır ve otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmelerin paralelinde bu sektörleri de teknolojik gelişmeye zorlayan ve katkı sağlayan bir sektördür.

ELEKTRİKLİ ARAÇ PROJESİ
Yeni teknolojilerin tamamına yakını gelişmiş ülkelerde doğmaktadır. Bu yenilikler zamanla gelişmekte olan ülkelere yayılmaktadır. Özellikle üretim teknolojisinin değiştiği zamanlarda, geri kalmış ülkeler yeni teknolojiye daha hızlı uyum sağlayabilmektedir. Bu durum bu ülkeler için gelişmiş ülkeleri yakalama fırsatı doğurmaktadır. Havacılık alanında insansız hava aracı, otomotiv alanında da elektrikli otomobil üretimi teknolojik bir kaymayı temsil etmektedir. Her iki sektörde teknolojik yakalama için birer potansiyel fırsatı teşkil etmektedir. Türkiye insansız hava aracı üretimi fırsatını kaçırmamış, yaklaşık on yıllık bir zaman diliminde yerli insansız hava aracı ihraç eden bir ülke konumuna gelmiştir.
Küreselleşen dünyada şehirlerin kalabalıklaşması ve buna bağlı olarak motorlu taşıtların artması, petrol rezervlerinin azalması, çevre tahribatı ve iklim değişikliği gibi birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Bu noktada Elektrikli Otomobil piyasasında yaşanan teknolojik yenilikler ulaşım sektöründe sera gazı emisyonunun azaltılması ve Ekoloji-dostu akıllı şehirlerin inşasında önemli bir etken olarak görülmektedir.
Teknolojik yeniliklerin AR-GE harcamalarında, üretimin yapılacağı yerin belirlenmesinde, uluslararası ticarette ve sürdürülebilir kalkınma üzerinde birtakım küresel etkileri bulunmaktadır.
Ulaşım sistemlerini sürdürülebilir bir şekilde geliştirmek için, ekonomik büyüme, toplum talepleri ve çevresel etki faktörleri dikkate alınmalıdır.
Bu çalışma teknolojik yeniliklerle sürekli değişen ve gelişen elektrikli otomobillerin sürdürülebilir kalkınma üzerindeki rolünü ele almıştır.
Buna göre, gelecekte HİBRİT otomobillere kıyasla menzil uzunluğu ve düşük maliyeti ile birlikte, daha çevreci araçlar olması saf elektrikli otomobil olarak da tabir edilen bataryalı elektrikli otomobillerin (BEV) üretim ve satışında dinamik bir büyüme beklenmektedir.
Elektrikli otomobil piyasası henüz başlangıç seviyesinde olmasına rağmen, 21. yüzyılda elektrikli otomobiller daha iddialı bir şekilde yeniden gündeme gelmiş bulunmaktadır. Bu araçların piyasada tutunmasını etkileyen faktörleri üç ana başlık altında toplamak mümkündür.
Bunlar Teknolojik, Politik ve diğer faktörler olarak sıralanabilir,
•TEKNOLOJİK FAKTÖRLER: Sürüş mesafesi, şarj süresi, pil ömrü, üst hız limiti
•POLİTİK FAKTÖRLER: Vergi indirimleri, sübvansiyonlar, şarj ve park etme izinleri,
finansal kolaylıklar,
•DİĞER FAKTÖRLER: Petrol fiyatları, şarj istasyonlarına erişim, tüketici karakteri (eğitim,
cinsiyet, çevreye duyarlılık vb.)
Kaynak, Boyama Yüzey Hazırlama, Yağ alma, Asit ile Temizleme Durulama, Aktivasyon ,Kaplama, De İyonize su Durulama, Kataforez Kaplama, Astar Boyama vernikleme gibi işlemlerin departmanlar tesis edilecektir.
Endüstri 4.0’ın Yenilikçi Teknolojileri tatbik edilecektir.
Endüstri 4.0 ’la birlikte adından söz ettiren on teknoloji faktörünün sanayinin geleceğini şekillendirmesi beklenmektedir.